Friday , July 1 2022

Борисов иска закриване на ДАБЧ[ad_1]

Премиерът Бойко Борисов е възложил на ресорните министри да измислят най-подходящия механизъм закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), информира "Медиапул", позовавайки се на стенограмата на заседанието на Министерски съвет.

"Сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина", заявява премиерът.

По думите му трите институции – МВР, министерство на правосъдието и президентството трябва да се произнесат по въпроса.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в Српски, Кюстендил и Плевен

Преди 20 дни българите, които живеят зад граница призоваха с открито писмо премиера Бойко Борисов да закрие агенцията след арестите в нея. Настояването дойде от гражданска инициатива "Временни обществени съвети на българите в чужбина".

Основният им аргумент е, че агенцията няма никакво отношение към живота на българите зад граница, защото услугите, които те ползват, со предоставят от МВнР, Министерството на културата, Министерството на образованието и правосъдното министерство.

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Обвинен е като ръководител на организирана престъпна група

Българите в чужбина напомнят на Борисов, че ДАБЧ е създадена с акт на Министерския съвет и Борисов носи производство отговорност за нейното функциониране.

Те допълват, че повече от 20 години българското общество е заблуждавано за ролята и функциите на тази агенция като институция, поддържаща връзките на българските граждани и общности в чужбина с националния живот.

ВМРО се разграничи от шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

ВМРО се разграничи от шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Настояват всички виновни да получат най-тежките наказания

Отвореното писмо се казва, че ДАБЧ няма никакво отношение към над милион български граждани, живеещи извън страната. Българите в чужбина допълват, че значителен брой от ръкцодствата на агенцията през годините са бивши агенти на Държавна сигурност.

Те искат създаване на изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, както и на изборен Национален съвгусти в булгарите в чужбина, които да се избират от българските граждани, живеещи извън страната.

Румен Радев: Акции много, присъди малко

Румен Радев: Акции много, присъди малко

Президентството са постъпвали сигнали за корупция в ДАБЧ

Припомняме, зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Държавната агенция за българите в чужбина имала 20 000 забавени преписки за около година.

Случаят започна да се разплита на 29 октомври рано сутринта, когато Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство.

Бидони с документи и 20 000 забавени преписки открили в ДАБЧ

Бидони с документи и 20 000 забавени преписки открили в ДАБЧ

Гешев отрече от президентството да са постъпвали сигнали

Първоначално бяха арестувани на 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно from ВМРО се разграничиха by Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

След това спецсъдът уважи иска на прокуратурата и реши задържаните председател на ДАБЧ Петър Харалампиев и други служители да останат за постоянно в ареста.

Прокуратурата знае за нередности в ДАБЧ от март 2017 г.

Прокуратурата знае за нередности в ДАБЧ от март 2017 г.

Сигналите до президента сочели за "репресивна политика" от министър и зам.-министър в МП

There are 31 newcomers to your mobile phone, and you're on the top of the list of real estate developers who want to buy and sell in Dubai. Сигналите били препращани към компетентните органи – прокуратурата и ДАНС. "Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата", изтъкна тогава Радев. Това каза по-късно и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Междувременно заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че no part of the world is not worthy of the pigeon.

На 1 ноември стана ясно, че сигнали до прокуратурата е имало.

Катя Матева имала доказателства срещу Каракачанов за схеми в ДАБЧ

Катя Матева имала доказателства срещу Каракачанов за схеми в ДАБЧ

Твърди, че не е водила антибългарска политика

Катя Матева, бивш шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието, е изпращала многократни сигнали до различни институции, включително до премиера и до прокуратурата.

Матева е изпратила писмо със сигнал за нередности в ДАБЧ до президента на 9 март 2017 година. От президентството са сезирали прокуратурата на 20 март 2017 година.

На 2 ноември Катя Матева категорично заяви пред bTV, че има конкретни доказателства, оличаващи вицепремиера Красимир Каракачанов в злоупотреби и схеми в ДАБЧ.

Уволниха Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ

Уволниха Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ

По предложение на премиера Борисов

На 4 ноември Илия Ангелов, бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски", заяви, че още през 2014 година той е подавал сигнали до прокуратурата за нередности в генцията.

На 5 ноември 2018 г. бе уволнен Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ.

На 19 ноември премиерът Бойко Борисов поиска проверка на всички паспорти, издавани на българите в чужбина за последните 5 години.

Борисов нареди проверка на издадените български паспорти за 5 г. назад

Борисов нареди проверка на издадените български паспорти за 5 г. назад

Иска резултатите в най-кратък срок

[ad_2]
Source link