Tuesday , March 21 2023

Umetna inteligenca vam lahko olajša življenje[ad_1]

Glavna theme v svetu tehnologije je zadnje čase umetna inteligenca. Vedno bolj je namreč prisotna v naših vsakdanjih življenjih, saj jo lahko najdemo že v avtomobilih, domovih, računalnikih in celo v pametnih telefonih. Strokovnjaki ocenjujejo, of the leta 2020 že 80 odstotkov pametnih mobilnih telefonov delovalo na osnovi umetne inteligence, we have a great deal on Huawei.

Umetna inteligenca je področje informike z interdisciplinarnim znanjem. Gre za sposobnost računalnikov, from delujejo, kot da bi bili inteligentni, kar pomeni, da do neke mere posnemajo človeško inteligenco. Pod to pa si lahko predstavljamo sposobnost učenja, posploševanja, načrtovanja, reševanja problemov in logičnega sklepanja. Umetna inteligenca je prepletena s psihologijo, nevrologijo, mathematical, logical, filozofijo in drugimi vedami.

Analyze napovedujejo, gives good trg umetne inteligence do leta dosegel 89 milijard ameriških dolarjev in bo 12-krat povečal od pričakovanih 7.35 millions dolarjev v tem letu. Večina prihodkov trenutno prihaja s trga z aplikacijami, vendar obeti jasno kažejo, da bo umetna inteligenca preoblikovala celotno industrijo. Čeprav je mogoče na spletu zaslediti nekaj skeptičnih mnenj o vplivu umetne inteligence, znanstveniki trdijo, da je strah odveč. Po njihovem mnenju na roboti ne bodo zasužnjili, amputation nam bodo pomagali in olajšali marsikatero opravilo. Tako v domovih, kot tudi na različnih delovnih mestih.

Slovenski znanstveniki se z umetno inteligenco ukvarjajo že več kot štiri desetletja

V Sloveniji za vodilno organizacijo na področju velja Institut Jožef Stefan, kjer so z raziskovanjem umetne inteligence začeli že leta 1972, let it be pozneje pa so vzpostavili tudi Laboratorij za umetno inteligenco, ki deluje še danes. Ne dolgo za njimi so z raziskovanjem tega zanimivega področja začeli tudi na Faculteti za elektrotehnico Univerze v Ljubljani, kjer so leta 1981 ustanovili prvi laboratorij. Oba laboratorija sta delovala pod vodstvom acad academic prof. Ivana Bratka ter se kasneje razširila v več raziskovalnih odsekov, ki delujejo v okviru Katedre za umetno inteligenco na Fakulteti za računalništvo in Computer Univerze v Ljubljani.

Po podatkih Informacijskega system or raziskovalni dejavnosti v SlovenRC SICRIS, pri nas na področju umetne inteligence trenutno deluje okrog 30 raziskovalnih organizacij, med katerimi še vedno prednjači Institut Jožef Stefan. Resno so k stvari pristopili tudi na Univerzah v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici ter Kemijskem inštitutu in nekaterih podjetjih, ki se ukvarjajo z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami.

Glavna področja umetne inteligence:

  • Vizualna inteligenca (prepoznavanje oblik, obrazov, prstnih odtisov, …)
  • Govorna inteligente (prepoznavanje govora, sinteza govora, …),
  • Intellective manipulation (nadzor gibanja robotske roke, nadzor nožnih mehanizmov, …),
  • Racionalna inteligenca (ekspertni sistemi, podatkovne baza, …).

Velika moč v majhnem paketu

V zadnjem času smo lahko v svetu priča velikim dosežkom na področju umetne inteligence. Od samovozečih avtomobilov do različnih robotov in računalniških programov, ki človeka premagujejo v številnih igrah. Velik premik pa dogaja tudi pri pametnih telefonih. Zasluge za to gredo predvsem razvoju elektronike. Procesories postajajo čedalje manjši in imajo vedno večjo zmogljivost. Zmagovalna kombinacija, od catere imajo največ prav majhne naprave kot so telephones. Algoritmi, ki stojijo za delovanjem umetne inteligence, so zelo kompleksi in zahtevajo veliko računsko moč, ki do nedavnega enostavno ni bila dosegljiva pri tako majhnih procesorjih.

Za prihod umetne inteligence v naše žepe je zagotovo med najzaslužnejšimi drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, Huawei. Pri Huaweiju so namreč prvi led prebili že lani s telefonom Mate 10 Pro nato letos spomladi nadaljevali s telefonom P20 Pro. Oba has the phone number of the trial engine Kirin 970, which is deloval in the world of intelligence. You can see the phone number Mate 20 Pro, which is able to use the checkout processor Kirin 980. You can use it as a security card, which is in search of the original envelope, and then click on it.

Phone, what is it?

Dvojna moč umetne inteligence najbolj do izraza pride pri kameri. Slednja je namreč sposobna prepoznati različne scene in jim samodejno prilagoditi nastavitvene parameter. Na način lahko tudi popoln začetnik zajame optimalno fotografijo, ki v popolnosti zajame dogajanje pred objektivom. The smart phone on the phone Mate 20 Pro pumps at the bottom of the screen, and then open the door to the bottom of the screen, press the left mouse button, and then press the left mouse button, and then press the left mouse button. Prav tako pa priskoči na pomoč pri t. i. makro posnetkih oziroma fotografias bližnjih posnetkov. Mate 20 Pro je namreč zmožen zajeti ostro fotografijo objekta tudi ko od odezení dva in pol centimetra.

Posebej watches homemade tudi funkcionalnost HiVision, which deluje na podlagi umetne inteligence in služi prepoznavi predmetov, v katere usmerite fotoaparat. Tako lahko s telefonom simultane prevé besedilo, poiščete določen predmet na spletu in celé preverite koliko kalorij vsebuje hrana na vašem krožniku.

Camero Leica sicer sestavljajo trije objektivi. Osrednjega z ločljivostjo 40 MP, ultra širokokotnega z ločljivostjo 20 MP in telephoto z ločljivostjo 8 MP. Slednji služi optični povečavi, torej povečavi, pri kateri izguba kakovosti fotografije praktično nična oziroma zelo majhna. Senzor omogoča kar 3-kratno optično oziroma 5-kratno hibridno povečavo, pri optiki katere pomaga še procesorska obdelava, ki umetno dvigne kakovost posnetih fotografij. Največja posebnost pa je ultra širokokotni objektiv, ki omogoča zajemanje širše perspektive okolice in dodaja fotografijam prostornost in tridimenzionalni učinek.

Procesador se samodejno prilagodi uporabnikovim navadam

Kot že rečeno, jedro umetne inteligence predstavlja najnovejši mobilni processor Kirin 980. Narejen je na osnovi napredne 7-nanometrske tehnologije, ki v primerjavi s predhodnikom Kirinom 970 prinaša kar 20 odstotkov višjo zmogljivost in 40 odstotkov boljšo učinkovitost procesorja. Kirin 980 is a former moviemaker in Sweden, who works with Cortex-A76. Sestavljata ga dve izjemno veliki jedri, dve veliki jedri in štiri majhna iled. To processor v navezi z umetno inteligenco omogoča optimalno razporejanje sistemskih virov, ob čemer hkrati poskrbi za hitrejše delovanje in boljšo avtonomijo baterije.

The batteries will be lahko govori v superlativih tudi brez omembe umetne inteligence. Huawei Mate 20 Pro ima namreč vgrajeno veliko baterijo s kapaciteto 4200 mAh in s tehnologijo SuperCharge podpira hitro polnjenje z močjo 40 W, karol napolni battery from 70 odstotkov v 30 minutesh. Podpira pa tudi brezžično polnjenje Quick Charge z močjo 15 W, check the najhitrejšo režitev brezžičnega polnjenja v industriji, ter povratno brezžično polnjenje, ki omogoča uporabo telefona kot polnilne baterije. Tako lahko uporabniki phone uporabijo tudi za polnjenje drugih naprav, ki podpirajo brezžično polnjenje prek standarda Qi.

Z vsemi naštetimi zmogljivimi komponentami Mate 20 Pro predstavlja pravi mali računalnik sposoben vsakega opravila. Takšna zmogljivost pa seveda kliče tudi po ustrezem varovanju. Zato so pri Huaweiju v svoj najnovejši phone vtradili napreden sistem za prepoznavo obraza, which has 3D cameras in zmore uporabnikov obraz prepoznati v vsega 0.6 sekunde, čitalec prstnih odtisov pa »skrili« kar pod zaslon.


[ad_2]
Source link