Sunday , September 25 2022

Längdskidor: Therese Johaugs comeback väcker känslor[ad_1]

Therese Johaugs comeback väcker känslor and Finland

RUKA Therese Johaugs återkomst i världscupen väcker känslor.

Finska skidfans på plats i Ruka tror inte på burop mot norskan, men süste skeptiska till norsk skidåkning efter stjärnans långa avstängning.

– Jag har mina egna misstankar och efter Johaug-caset känns det lite som med öststaterna på 80-talet då statsmakterna stöttade dopning, säger Marko Äikäs från Helsingfors.

Bortsett från snöbristen är väldigt mycket sig likt i Ruka dagen före världscupens premiär.

Vallabussarna står på rad, skidåkare från flera nationer kr varv efter varv inne stad stadt i förberedande syfte. Åkare som inte set varandra sedan avslutningen i Falun i våras kramas.

Men det råder också in spänd förväntan och har talats om finska hån.

Premiären i Ruka innebär återkomsten för skidstjärnan Therese Johaug, we are at 18 månader för six bruk av in läppsalva med den förbjudna substansen clostebol.

Photo: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Therese Johaug.

Har missat två säsonger

Varken Therese Johaug eller den dåvarande norska landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen hade set varningstriangeln på förpackningen.

Ett misstag, hävdade Therese Johaug.

Den norska skidstjärnan har missat två säsonger, men nu är till till.

Therese Johaug will plant under cold weather until finishing the year until September Sportbladet i slutet september att attempts to make sure they are invaluable.

– Jag tror nog att det kommer att dyka upp plakat utmed banan när jag kommer dit. Plakat om mig. Jag är väldigt förberedd på det, sa hon.

Redan under fredagen fanns in the finska skidfans på plats vid skidstadion.

From är inte alls säkra på att det blir in hård ton från läktarhåll, Johaug kör 10 km på söndag.

– Jag hoppas inte att det blir några protester. Take a lot of things in your life, tell me Pauliina Le Lehikoinen.

"Hon fått six straff"

Hon står utmed staketet och blickar in mot banan där svenska, norska, finska och ryska skidåkare stakar förbi.

In bit bort finns Marko Äikäs från Helsingfors.

– Svårt att säga. Jag är från Helsingfors så det kan vara så att fansen här reagerar lite starkare än vad jag förväntar mig.

From tycker båda två att det är i without ordning att Therese Johaug tävlar igen.

– Det är okej för mig. This is done six times a year ago by the end of the year, with the same number as Marko Äikäs.

– Do not hesitate to take this gjort och om hon åker bra nu så låt oss säga grattis. This is where you will find this, from Pauliina Lehikoinen.

Photo: Petra Thorén

Marko Äikäs

Men's finska supportrarna we are Sportbladet med medger att deras syn på norsk skidåkning påverkats by Therese Johaugs fall.

Marko Äikäs sträcker sig så långt att have to paralleller till 80-talets systematiska dopning i europeiska öststater.

– Jag tror att de dopar sig, säger Marko Äikäs om de norska åkarna.

Varför?

– På grund av deras framgångar. And there is a nigger who is in a hurry, and there is nothing in it that does not hurt, nor does it work for someone else.

– Jag har mina egna misstankar och efter Johaug-caset känns det lite som öststaterna på 80-talet då statsmakterna stöttade dopning. Jag tror att många toppidrottsutövare använder sig av dopning. Men o statsmakterna stöttar det får man de bästa drogerna och de bästa systemen für genomföra det, säger Marko Äikäs från Helsingfors.

Photo: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Johaug and Beitostölen.

"Oavsett var det en chock"

Det är in allvarlig anklagelse, från en enskild person. Pauliina Lehikoinen är mer nyanserad.

– Vi kan inte tro på allting de (norrmännen) säger. Vi vet inte om hon (Johaug) varit ren tidigare eller inte. Men oavsett så var det en chock.

Vänder of blicken tillbaka i tiden vet de att det finska landslaget 2001 v föremål för in största dopningsskandalerna inom längdskidåkning någonsin.

Något som Dagbladets skidexpert John Rasmussen påminner om när han får höra talas om Marko Äikäs utspel.

– Det är självklart beklämmande att mena det när hella ditt landslag blivit fast för några år sedan …

Ole Morten Iversen, Norwegian Falconer:

– We are a jobbar on the Norge och i Sverige så kan jag med handen på hjärtat säga att det ä hell omöjligt att hålla på med fusk inom landslagets ramar. Det är omöjligt att göra det systematisk.

– Man ska vara försiktig när man kommer med den formen beskyllningar. Detective in guarantors, men and systemet är det helt omöjligt, påpekar han.

Tror inte Johaug behöver oroa sig

Efter Martin Johnsrud Sundbys korta avstängning för felaktigt bruk av tillåten astmamedicin för drygt två år och strax efter Johaugs fall blev känt möttes norska landslaget av in chock när der kom till Ruka.

Mitt and mellan vallabodarna och tävlingsarenan satt in skylt som jämförde norska åkarna med DDR. "DDR NORWAY SKI TEAM = DOPING TEAM", löd budskapet.

Det he hee tiden funnits in tro om att den var uppsatt av in finsk supporter. Något som den finska skidikonen Sami Jauhojärvi is a member of the AllSandStation.

– Det var inte finska åskådare som gjorde det. Det var någon från mellan-Europa som satte den där. Det tog vi reda på. Det var inte några finska fans som ställt dit skylten, säger han.

There Thereafter Therese Johaug behöver oroa sig inför without comeback.

– Jag tror inte att hon blir utbuad, Finland är vi väluppfostrade. Men det kan alltid finnas enskilda personer we are reagerar. Men Therese har tagit six straff och är fri att tävla. Allt är över nu.

Hur är din syn på Norge gällande dopning?
– Det är bara två som drabbats … Nä, norska åkare är bara duktiga. Det finns inget bevis för annat utan det handlar bara om spekulationer.

[ad_2]
Source link